„Bună ziua
Vin și eu cu o întrebare
La 193 de zile de întârziere IFN Mozzipo mai are dreptul să-mi aplice dobânda de întârziere?
Mulțumesc anticipat”
Raspuns
Stimate domn,
IFN-urile si bancile au dreptul sa aplice dobanda de intarziere pentru restantele la credite, pana in momentul inceperii executarii silite, conform prevederilor legale (OUG 50/2010):
„Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor și a dobânzilor penalizatoare„.
OUG 50 din 2010
Pe de alta parte, dobanda penalizatare pentru intarzierile la plata ratelor nu poate fi mai mare decat dobanda creditului, plus inca 3 puncte procentuale.
De asemenea, valoarea totala a dobanzilor de penalizare nu pot depasi valoarea restantelor, impunde legea (vezi aici detalii).
Bancile si IFN-urile sunt obligate de lege sa va ofere solutii de achitare a datoriilor, daca intampinati probleme financaire (vezi aici detalii).
De aceea, sfatul meu este sa trimiteti la Mozipo o cerere pentru restructurarea creditului, pentru a putea achita restantele si a nu ajunge sa fiti executat silit.
Va rog sa reveniti cu raspunsul primit de la Mozipo, pentru a va ajuta sa rezolvati problema intarzierilor la plata imprumutului.
Cu stima,
Vasile Pop Coman