„Bună ziua,
Vă rog să îmi spuneți dacă indemnizația de însoțitor poate fi poprită de bancă. Sunt persoană cu handicap locomotor grav, primesc acești bani de la primăria comunei pe card BRD.”
Raspuns
Stimata doamna,
Indemnizatia de insotitor nu poate fi poprita de banca, intrucat reprezinta o „indemnizatie cu destinatie speciala, care nu poate fi urmarita pentru niciun fel de datorii”, conform Codului de procedura civila:
„Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii”.
De aceea, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la BRD, in care sa solicitati deblocarea cardului, pentru a putea retrage banii aferenti indemnizatiei de insotitor.
Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit de la BRD.
Cu stima,
Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
Pot lua un credit cu indemnizatia de insotitor?
Teoretic se poate dar depinde de banca.
Bună ziua,
Revin cu răspunsul primit de la banca BRD: indemnizația de însoțitor nu este considerată indemnizație cu destinație specială, este considerată o sursă de venit ca orice venit…deci se supune popririi.
Nu știu dacă într-adevăr este așa…
Nu banca este cea care decide cu privire la caracterul unui venit, intrucat conform legii banca are statut de tert poprit, ci executorul judecatoresc.
Asadar, sfatul meu este sa luati legatura cu executorul judecatoresc, apoi reveniti la mine cu raspunsul acestuia.
Bună ziua,
Am vorbit ieri cu executorul judecătoresc și mi-a spus că el a cerut poprire pe contul BRD, pe el nu îl interesează pe ce bani pune poprire banca…deci nu are ce să facă în această situație și să vorbesc cu banca, dar când am insistat și am explicat că indemnizația de însoțitor este indemnizație cu destinație specială și executorul a spus că nu este adevărat, că indemnizația de însoțitor este un venit exact cum este și pensia și poate fi poprită. Am căutat pe internet, pentru că aș fi vrut să le pot arăta concret la cei de la bancă, dar nu am găsit nicăieri să fie specificat clar că indemnizația de însoțitor este indemnizație cu destinație specială.
Ceea ce trebuie sa faceti este o reclamatie, prin e-mail sau in scris, catre executor, in care sa solicitati ridicarea popririi de pe banii aferenti indemnizatiei de insotitor, dat fiind ca aceasta este o indemnizatie cu destinatie speciala care nu se poate opri, conform Codului de Procedura Civila.
Reveniti va rog la mine cu raspunsul primit de la executor.