ING Bank a majorat comisioanele pentru platile in lei si pentru retragerile de bani de la bancomate, in conditiile in care este obligata sa scada de 10 ori, de la 50 de lei la 5 lei, comisionul pentru platile in valuta, incepand din 15 decembrie, cand intra in vigoare un regulament european privind platile in euro SEPA, intre statele membre UE, care trebuie sa aiba aceleasi comisioane ca cele din interiorul tarii, in moneda locala.
In prezent, o plata in euro la ING Bank costa 0,15% din suma transferata, dar nu mai putin de 50 de lei, fata de o plata in lei catre alta banca (interbancara), care este gratuita.
Cum regulamentul european care va intra in vigoare din 15 decembrie obliga bancile romanesti sa aplice pentru platile in euro aceleasi comisioane ca cele pentru lei, ING Bank ar fi trebuit sa aiba si pentru platile in euro tot un comision de 0 lei.
Banca olandeza a decis insa sa majoreze comisioanele standard, atat pentru platile in lei, cat si pentru retragerile de numerar in lei de la bancomate, pentru a compensa reducerea semnificativa a tarifelor la tranzactiile in euro.
Astfel, comisionul standard pentru platile interbancare in lei a fost majorat de la 0 lei la 5 lei, pentru fiecare operatiune, nivel care se va aplica si pentru platile in euro, conform normelor europene. Acest comision poate ramane 0 pentru clientii care incaseaza lunar minim 700 de lei in cont si efectueaza cel putin o plata.
ING este obligata de noul regulament european sa egalizeze si comisionul pentru retragerile de numerar in euro de la bancomatele bancilor straine, care in prezent este 18 lei, cu cel pentru retragerile in lei de la bancomatele din Romania, care este doar 3 lei.
ING a decis insa sa majoreze comisioanele pentru retragerile in lei de la bancomatele din Romania, de la 3 lei la 5 lei, noul comision urmand sa se aplice si pentru retragerile in euro de la ATM-urile bancilor straine.
Doar comisioanele pentru retragerile in lei de pe cardurile de credit, de 1% din suma retrasa plus 5 lei, au fost mentinute la acelasi nivel, astfel ca se vor aplica si pentru retragerile din strainatate, care in prezent sunt mult mai scumpe: 1,5% plus 15 lei.
Si comisioanele aferente retragerilor de bani pe cardurile in euro au fost majorate de ING.
Astfel, comisionul pentru retragerile de numerar in lei de la bancomatele bancii a crescut de la 0,20% la 0,50%, comision care se va aplica si retragerilor in euro, care in prezent sunt inca o data mai scumpe: 1% plus 2,5 euro.
In cazul retragerilor in lei si euro de pe cardul in euro, la bancomatele altor banci, ING a recurs la egalizarea inversa, adica va aplica acelasi comision, de 4 euro, aplicat in prezent la retragerile in euro de la bancomatele din strainatate.
In prezent, pentru retragerile in lei de pe cardul in euro la bancomatele altor banci din Romania, comisionul este 0,5% plus 0,75 euro. De exemplu, pentru retragerea unei sume de 1.000 de lei, comisionul ar fi 5 lei plus 3,5 lei, in total 8,5 lei, fata de 19 lei (4 euro) cat va fi din luna decembrie.
Costul unui cont cu card in euro la ING fata de BCR
Chiar si cu noile comisioane majorate, ING Bank ramane in continuare o banca ieftina.
Comparatativ, la BCR, care a implementat inca de la inceputul lunii septembrie normele SEPA, are un comision standard pentru platie in euro de doar 3 lei, fata de 5 lei cat va fi la ING, din luna decembrie.
In schimb, BCR are comisioane mai mari decat ING la restul operatiunilor aferente unui cont in euro, de la administrarea unui cont in euro pana la emiterea unui card in euro si retragerile de numerar de la pe acesta.
Astfel, daca la ING un cont in euro costa 2 euro lunar, la BCR este 2,6 euro (12,5 lei). Emiterea unui card in euro la BCR costa 5 euro, fata de 0 euro la ING.
La retragerile de numerar la bancomatul (ATM) propriu, comisionul este 0,50% la ING, fata de 1,75%, minim 5 euro la BCR, in timp ce pentru retragerile de la bancomatele altor banci, din Romania sau strainatate, utilizatorul unui card in euro emis de ING plateste 4 euro, fata de minim 5 euro la BCR sau 1,75% din suma retrasa.
In total, cele 10 tipuri de comisioane analizate comparativ la BCR si ING costa 76 de lei la ING si 101 lei la BCR. (vezi foto cu comisioanele celor doua banci)
Depuneri si retrageri de bani fara numerar
ING a anuntat ca din luna decembrie clientii sai vor putea sa depuna si sa retraga bani la bancomatele sale si fara card, printr-un cod emis in aplicatia de internet banking Home Bank.
Pentru depunerea de numerar la ATM-uri, fara card, cu codul de depunere, comisionul va fi destul de costisitor: 15 lei, pentru toti clientii, indiferent daca-si incaseaza sau nu salariul la ING.
Pentru retragerile de numerar cu codul de retragere, fara card, comisionul standard va fi 5 lei sau gratuit pentru cei care incaseaza salariul si efectueaza cel putin o plata lunar.
Se vor pute retrage fara card maxim 500 de lei pe zi sau 10.000 de lei pe luna.
ING limiteaza, din decembrie, si valoarea sumelor care pot fi retrase cu cardul de la bancomate, la 15.000 lei/zi si 300.000 lei într-un an calendaristic, pentru fiecare client.
Sursa: Bancherul.ro