„Bună ziua.Am fost executat silit de BIROUL DE CREDITE RAPIDE IFN pt suma de 17.000 lei.Am achitat acea suma.Imprumutulba fost făcut în luna aprilie 2022 și din iunie nu am mai achitat rata.Imprumutul inițial a fost de 7000 lei.
Intrebarea mea este dacă mai pot recupera ceva din acei bani? Se poate invoca leziunea ca viciu de consimțământ? Exista un formular anume pentru aceasta?”
Raspuns
Stimate domn,
Daca apreciati ca dobanda platita pentru creditul de la IFN-ul Biroul de Credite Rapide este prea mare, puteti da in judecata acest IFN, invocand articolul din Codul Civil privind leziunea.
Exista precedente in astfel de cazuri. De exemplu, un client Credius a obtinut in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari. El a invocat articolul din Codul Civil privind leziunea ca viciu de consimtamant.
„Potrivit art. 1221 alin. 1 Codul Civil, există leziune atunci când una dintre părți, profitând de starea de nevoie, de lipsa de experiență ori de lipsa de cunoștințe a celeilalte părți, stipulează în favoarea sa ori a unei alte persoane o prestație de o valoare considerabil mai mare, la data încheierii contractului, decât valoarea propriei prestații. Existența leziunii se apreciază și în funcție de natura și scopul contractului.
În continuare, art. 1222 Codul Civil prevede că partea al cărei consimțământ a fost viciat prin leziune poate cere, la alegerea sa, anularea contractului sau reducerea obligațiilor sale cu valoarea daunelor-interese la care ar fi îndreptățită. Cu excepția cazului prevăzut la art. 1.221 alin. (3), acțiunea în anulare este admisibilă numai dacă leziunea depășește jumătate din valoarea pe care o avea, la momentul încheierii contractului, prestația promisă sau executată de partea lezată. Disproporția trebuie să subziste până la data cererii de anulare. În toate cazurile, instanța poate să mențină contractul dacă cealaltă parte oferă, în mod echitabil, o reducere a propriei creanțe sau, după caz, o majorare a propriei obligații. Dispozițiile art. 1.213 privitoare la adaptarea contractului se aplică în mod corespunzător”, conform deciziei Judecatoriei Buftea. (Vezi aici decizia)
Sfatul meu este sa trimiteti mai intai la Credius o cerere pentru incheierea unui acord amiabil de solutionare a litigiului.
Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit de la Credius.
Cu stima,
Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro