Pot sa fac radierea din Biroul de Credit pe caz social?

stergere biroul de credit caz social

„Buna seara,

Eu si sotul aveam credite de nevoi personale pentru consolidarea, renovarea si amenajarea locuintei. Ulterior sotul a decedat ( s-a sinucis) si nefiind o moarte normala, banca si firma de asigurare au spus ca nu poate fi stins creditul, datorita sinuciderii.

Am transferat creditul lui pe numele meu. Fiindca am ramas cu un salariu si mai multe rate, dar si cu un copilas in intretinere, m-am descurcat foarte greu. Am facut ulterior o refinantare, cu co-platitori, am mai platit cativa ani, insa nu am terminat creditul de platit fiindca cei care au fost co-platitori aveau nevoie sa faca credit si nu puteau din cauza mea.

Am apelat la un broker financiar, mi-a spart un credit in 3, astfel co-platitorii nu au mai fost implicati.

Am platit aproape 2 ani si situatia s-a schimbat cand m-am recasatorit si am ramas insarcinata. Dupa cateva luni de costuri ridicate pentru monitorizarea sarcinii, am facut solicitare de restructurare, insa nu a fost acceptata. Dupa nastere, copilul a avut o problema medicala si a necesitat operatie. Atunci nu am mai putut sa platesc si ulterior mi s-a pus poprire. Angajatorul a platit poprirea din vara lui 2019 pana la inceputul anului 2024, cand am luat legatura cu executorii judecatoresti si din pacate soldurile nu scazusera foarte mult, datorita penalitatilor. Banii achitati de angajator in cei 5 ani fiind sume considerabile. Asa am dedus ca o sa mai platesc inca multi ani si soldul va scadea foarte greu.

In acel moment, o buna prietena s-a oferit sa ma ajute cu bani imprumut, ca sa pot inchide creditele si acestea au fost stinse in primavara anului 2024. Acum am nevoie de un nou credit, ca sa-i pot restitui prietenei datoria. Am tot incercat stergerea de la biroul de credit, le-am trimis documente justificative cu decesul/sinuciderea, insa nu am reusit sa fac nimic. Am apelat si la cateva firme de brokeri, insa fara succes.

Ce nu mi se pare normal, este ca nu face nimeni diferenta intre cei rau platnici care iau credite cu intentia de la bun inceput de a nu le achita, si cei care au ajuns rau platnici datorita unor tragedii, unor situatii grele de viata si care desi au platit ani de zile lunar, sunt tratati ca cei mentionati anterior.

Va rog frumos sa-mi spuneti daca exista vreo portita undeva, daca pot face ceva sa reusesc sa obtin stergerea/radierea din Biroul de credite, datorita unui caz social.

Mentionez ca suma pe care trebuie sa i-o restitui prietenei este de 20mii EUR, salariul pe care-l am se incadreaza la o rata de 40% grad de indatorare, vechimea la actualul loc de munca fiind de peste 11 ani.
Va rog frumos sa-mi spuneti daca pot rezolva cumva.

Multumesc anticipat pentru raspuns!”

Raspuns

Stimata doamna,

Radierea (stergerea) din Biroul de Credit nu se poate face in cazurile sociale, ci doar daca raportarea restantelor s-a facut gresit sau fara respectarea procedurilor.

O procedura importanta consta in notificarea restantierului de catre banca sau IFN, cu cel putin 15 zile inainte de raportarea la Biroul de Credit, astfel incat acesta sa aiba timp sa-si achite datoriile sau sa gaseasca o solutie pentru restructurarea sau refinantarea creditului. (Vezi aici cum se poate cere stergerea din Biroul de Credit in astfel de cazuri)

Ce trebuie sa stiti pentru obtinerea unui nou credit, daca sunteti in Biroul de Credit

Ceea ce trebuie sa stiti, daca va aflati in baza de date a Biroului de Credite cu restante la plata imprumuturilor, este ca acest lucru nu inseamna o interdictie pentru refinantarea sau pentru obtinerea unui nou credit.

Bancile analizeaza conditiile in care s-au inregistrat restantele, valoarea si durata intarzierilor, precum si noua situatie financiara a solicitantului de credit, iar in functie de acestea poate decide apobarea imprumutului.

Fireste ca un element important luat in analiza restantelor ar trebui sa fie buna sau reaua intentie, precum si evenimentele neprevazute, cum a fost cazul dumneavoastra.

Asadar, solutia este sa incercati la mai multe banci obtinerea unui nou imprumut, pentru ca fiecare banca are propria politica de risc cu privire la restantele din Biroul de Credit.

Va rog sa reveniti, daca aveti nevoie de ajutor cu obtinerea creditului.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 × = 54