Am o poprire pe salariu de 1/3 (de1 an de zile) pentru neachitarea unui credit personal. Acum a venit blocare pe conturi, iar pe cont intra doar pensia alimentara si alocatia copiilor, care a fost luata. Se poate pune poprire pe pensia alimentara a copiilor si alocatia de stat chiar daca eu deja am fixata o poprire decatre angajator? Daca este abuziva poprirea va rog sa ma sfatuiti ce sa fac. Va multumesc
Raspuns
Stimata doamna,
Conform legii (Codul de procedura civila), banca nu are voie sa puna poprire pe alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii. De aceea, luati legatura imediat cu banca si cu executorul judecatoresc pentru a vedea de ce vi s-a retinut alocatia si a afla daca nu cumva este vorba de un abuz. Daca ajungeti la concluzia ca este vorba de un abuz, puteti cere bancii despagubiri pentru eventuale prejudicii suferite.
Mai jos aveti extrasul din Codul Civil cu privire la procedura popririi.
ART. 728 din noul Cod de procedura civila
Limitele urmaririi veniturilor banesti
(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.
Vedeti aici mai multe detalii despre procedura popririi conturilor bancare
Va rog sa reveniti daca doriti sa va ajut sa rezolvati problema, impreuna cu banca si executorul judecatoresc.
Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
Bună seara am poprire pe salari , nevasta mea este girant la mine și ia pus și ei poprire , dar mie în cont îmi intrau și alocațiile copiilor este posibil să-mi oprească alocațiile copiilor?
Nu, nu este posibil sa va opreasca alocatiile copiilor.
Bună ziua! Mi sa făcut poprire pe pensia alimentara a copilului și ulterior banca ia transferat executorului pentru poprire.
Este legal aceasta măsură?
Va mulțumesc!
Nu este legala retinerea pensiei alimentare a copilului.
Sfatul meu este sa faceti o reclamatie la banca, in care sa cereti rambursarea contravalorii pensiei.
Reveniti va rog la mine cu raspunsul primit de la banca.
Buna ziua. Am proprire pe cont in care incasez pensia alime tara a copiilor. Luna aceasta pe langa ce mi se trage din salar au oprit si intreaga pensie alimentara. De o saptamana sunt tot in telefoane cu firma de recuperari si cu banca si nici in ziua de astazi nu s-a returnat pensia alimentara a copiilor. Ce as putea face? Mentionez ca mama copiilor este in germania si face transfer bancar din contul ei dar la mentiuni trece intretinere copii. Este normal sa se opreasca toata suma? Pot sa recuperez banii?
Nu este legala poprirea pe pensia alimentara, pentru ca aceasta nu poate fi retinuta pentru plata datoriilor, conform Codului de procedura civila.
Conform Codului de procedura civila, “alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.”
In mod normal, atat banca, cat si executorul judecatoresc, trebuie sa verifice inainte de a face o poprire si a bloca niste bani destinati intretinerii unui copil, insa ei fac exact invers. Mai intai blocheaza toate conturile si toate cardurile celui executat silit si abia cand oamenii se plang de aceste abuzuri catadicsesc sa indrepte lucrurile, cu intarziere.
De aceea, va sfatuiesc sa faceti o reclamatie la banca si firma de recuperarea cu privire la aceasta problema, apoi reveniti la mine cu raspunsul, pentru a va ajuta.
Despre ce banca si firma de recuperare este vorba?
Buna ziua ,
Am probleme cu o poprire pentru neplata pensiei alimentara (restanță) . Am primit de la Executorul Judecătoresc o poprire 50% din salar. Eu am salarul de 1500 lei și plătesc pensie alimentara in continuare pentru un copil de 385 lei ,iar acum am cu soția actuală inca un copil. Oare pot face ceva contestație la executare? Nu am cum întreține casa și copilul cu 400 lei ,bani care îmi rămân după ce plătesc poprirea și pensia alimentară a copilului
Mulțumesc
Ceea ce puteti face este o cerere la banca, pentru reducerea valorii popririi.
Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit de la banca.
Buna seara.Am o poprire din cauza unul card făcut acum ceva timp.Nu am nici un venit și acum am făcut cerere pentru bursa copilului de studiu și socială.Banca are dreptul să oprească acești bani?
Nu, bursa de studiu si sociala nu se poate opri, chiar daca aveti poprire sau datorii de platit.
Bună ziua ….am o poprire pe contul meu…menționez ca în cont mi se vireaza pensia de urmaș a copiilor minori…au voie sa facă asta ?…dacă nu ce ma sfătuiți sa fac….Mulțumesc
Stimata doamna,
Nu se poate pune poprire pe pensia de urmas a copiilor minori. Banii aferenti acestei pensii ar trebui sa-i puteti scoate din cont. Daca nu puteti, reveniti la mine, sa va ajut.
Buna ziua! As dori sa stiu daca se poate pune poprire pe indemnizatie crestere copil si pe pensie intretinere minor. As dori sa mai stiu daca si in cate zile trebuie sa fiu instiintata de un executor judecatoresc ca mi se va face poprire, inainte de a mi se bloca conturile bancare. Va multumesc anticipat!
Nu se poate pune poprire pe alocatiile si indemnizatiile pentru cresterea copilului.
Pe de alta parte, legea nu obliga executorii sa va instiinteze inainte sa faca poprirea.
De aceea, sfatul meu este sa luati legatura cu creditorul la care aveti datoria, pentru a incheia un acord privind achitarea acestora, in vederea evitarii executarii silite.
Reveniti va rog la mine daca aveti nevoie de ajutor pentru rezolvarea problemei.
Buna ziua,
Am cateva popriri inca din 2007 , de atunci nemaiplatind nimic,(nu am bunuri de nici un fel pe numele meu).total suma popriri stabilite de instanta definitiv 128 000 lei.
pana acum am lucrat la negru( fara forme legale).
Am divortat la notar de comun acord eu luandu-mi angajamentul sa platesc 1000lei pensie alimentara.Am platit pana acum si sunt la zi.
De curand am un job in tara platit cu 2100lei.ma intereseaza cine va avea intaietate la salariul meu, pensia alimentara sau creditorii bancari?
Eu mai raman cu ceva din salariu?
Stimate domn,
Conform Codului de procedura civila, articolul 865 privind rangul creantelor, pensia alimentara are intaietate in fata creditorilor bancari.
De asemenea, aceeasi lege spune ca in cadrul executarii silite prin poprire, nu se poate retine mai mult de jumatate din salariu. Ceea ce inseamna ca trebuie sa ramaneti cu jumatate din salariu, dupa ce se retine pensia alimentara.
Va rog sa reveniti la mine daca aveti nelamuriri sau daca doriti sa va ajut sa va rezolvati problema.
Cu stima,
Vasile Pop-Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899
Codul de procedura civila
Articolul 865 Rangul creantelor cu preferinta generala
(1) In cazul in care urmarirea silita a fost pornita de mai multi creditori sau cand, pana la eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare, au depus si alti creditori titlurile lor, executorul judecatoresc procedeaza la distribuirea sumei potrivit urmatoarei ordini de preferinta, daca legea nu prevede altfel:
a) creantele reprezentand cheltuieli de judecata, pentru masuri asiguratorii sau de executare silita, pentru conservarea bunurilor al caror pret se distribuie, orice alte cheltuieli facute in interesul comun al creditorilor, precum si creantele nascute impotriva debitorului pentru cheltuielile efectuate cu ocazia indeplinirii conditiilor sau formalitatilor prevazute de lege pentru dobandirea dreptului asupra bunului adjudecat si inscrierea acestuia in registrul de publicitate;
b) cheltuielile de inmormantare a debitorului, in raport cu conditia si starea acestuia;
c) creantele reprezentand salarii si alte datorii asimilate acestora, pensiile, sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, ajutoarele pentru intretinerea si ingrijirea copiilor, pentru maternitate, pentru incapacitate temporara de munca, prevenirea imbolnavirilor, refacerea sau intarirea sanatatii, ajutoarele de deces, acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si creantele reprezentand obligatia de reparare a pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii;
d) creantele rezultand din obligatia legala de intretinere, alocatii pentru copii sau obligatia de plata a altor sume periodice destinate asigurarii mijloacelor de existenta;
e) creantele fiscale provenite din impozite, taxe, contributii si din alte sume stabilite potrivit legii, datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor locale si bugetelor fondurilor speciale;
f) creantele rezultand din imprumuturi acordate de stat;
g) creantele reprezentand despagubiri pentru repararea pagubelor pricinuite proprietatii publice prin fapte ilicite;
h) creantele rezultand din imprumuturi bancare, din livrari de produse, prestari de servicii sau executari de lucrari, precum si din chirii sau arenzi;
i) creantele reprezentand amenzi cuvenite bugetului de stat sau bugetelor locale;
j) alte creante.
Buna seara.urmeaza sa primesc pensia alimentara in cont bancar.se poate pune poprire pe cont? Mentionez ca am avut in trecut o problema si la cateva banci am contul blocat.multumesc
Stimata doamna,
Procedura executarii silite prevede poprirea conturilor, dar asta nu inseamna ca banca va poate lua banii aferenti pensiei alimentare, care nu se pot retine pentru niciun fel de datorii, conform Codului de procedura civila. Acesta prevede urmatoarele: “Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.”
Veti putea retrage banii aferenti pensiei alimentare la ghiseul bancii, la cerere, insa nu veti putea utiliza contul pentru alte operatiuni, precum retrageri cu cardul sau plati. De asemenea, din cont se vor putea retine sumele provenite din alte surse, in vederea achitarii datoriilor.
Va rog sa reveniti la mine daca doriti si alte informatii sau daca nu reusiti sa rezolvati problema.
Cu stima,
Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
Bancherul.ro
Ghiseulbancar.ro
0723292899
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
Buna ziua!Ma puteti lamuri si pe mine va rog,mi s-a pus proprire pe un credit personal mai vechi de 5-6ani ,(nu am fost anuntata telefonic si domiciliul l-am schimbat)mentionez ca in contul imi intra indemnizatia si alocatia copil.Ce demersuri pot sa fac ?
Stimata doamna,
Conform Codului de procedura civila, “alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.”
Bancile si executorii judecatoresti stiu asta, si cu toate acestea blocheaza conturile oamenilor, din motive tehnice, spun ei. Mai exact, pentru ca intr-un cont bancar pot intra si alti bani, nu doar alocatia si indemnizatia copilului.
De aceea, solutia este sa duceti la banca o dovada ca banii popriti reprezinta indemnizatia si alocatia pentru copil si sa solicitati rambursarea acestora. De asemenea, notificati banca, in scris, sa nu va mai retina sumele care vin din alocatie si indemnizatia copilului.
Daca aveti nevoie de ajutorul meu in continuare, va rog sa reveniti.
Vasile Coman
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899
Buna ziua,
Ma puteti lamuri va rog cu termenul de indemnizatii ?Pensia alimentara este considerata indemnizatie?
De alocatie am inteles ca nu poate fi supusa executarii dar pensia alimentara primita de la tatal copiilor poate fi supusa executarii? Nu imi este clar termenul de indemnizatii pt copii -include si aceasta pensie d ecare vorbesc?
MUltumesc!
Paula
Pensia alimentara reprezinta, ca si alocatia de la stat, o indemnizatie pentru cresterea copilului, asadar poate fi inclusa in categoria veniturilor ce nu pot fi execuate silit prin poprire. Executorul judecatoresc este cel care decide in ce masura poate fi poprita pensia alimentara, iar decizia acestuia poate fi contestata, daca nu sunteti de acord cu ea.