Buna ziua,mă numesc Boce Liviu cum este posibil un credit de 4600lei de la un IFN Credius,să fie preluat de alt IFN, Finopro și într-un an de zile să îmi pună dobânda de 32 000 lei, iar creditul total cu cheltuieli de judecată să se ridice la 48000 lei, chiar nu se poate face nimic sau nimeni nu este în măsură să se ocupe de jupuirea omului de rând care este îndemnat
de sărăcie in mâinile acestor criminali😔,va mulțumesc anticipat
Raspuns
Stimate domn,
Pe de o parte, trebuie sa stiti ca preluarea (cesiunea) creditului de catre Finopro de la Credius este legala, bancile si IFN-urile pot face asta.
Pe de alta parte, se pare ca este o problema cu suma foarte mare cu care sunteti executat silit: 48.000 de lei, pentru un credit de 4.600 de lei, dupa doar un an.
Ceea ce inseamna ca aveti de platit de 10 ori mai mult decat ati imprumutat, ceea ce este exagerat.
Dobanda de 32.000 de lei reprezinta dobanda remuneratorie, conform notificarii executorului judecatoresc, ceea ce pare a nu fi in regula.
Pentru ca este ilegal ca bancile, IFN-urile si firmele de recuperare creante sa aplice dobanzi legale (remuneratorii) sau dobanzi penalizatoare, dupa ce creditul a intrat in faza de executare silita.
Iata prevederile privind dobanzile penalizatoare din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 52 din 14 septembrie 2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori:
ART. 55
(1) După declararea scadenţei anticipate, se poate percepe doar o dobândă penalizatoare calculată pe bază de procent fix şi care nu poate fi mai mare de două puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii contractuale.(2) Prin excepţie de la prevederile art. 53 alin. (1) şi ale art. 54 alin. (1), dobânda penalizatoare se aplică la datoria exigibilă. Se interzice perceperea altor dobânzi după declararea scadenţei anticipate.
(3) Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor şi a dobânzilor penalizatoare.
Vezi aici legea integral
Finopro este un IFN inscris in registrul general de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) in data de 09 aprilie 2019, cu sediul in Str. Păstorului Nr. 6 Bl. Spaţiul comercial 5 Et. 3 Ap. cam.1 Loc. IAŞI Jud. IAŞI, Tel. 0740-184220, Cod Unic de Inregistrare (CUI) cu nr. 30221216, inregistrat la Registrul Comertului cu nr. J22/970/2019, avand ca obiect de activate acordarea de credite de consum, Factoring, Leasing financiar, Emitere garanţii.
Finopro nu figureaza in lista entitatilor care desfasoara activitatea de recuperare creante aflate in evidenta la Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), asadar nu este o firma de recuperare creante.
Din informatiile noastre, Finopro nu este insa activa in acordarea de credite noi (nu are un site, nu-si face reclama la credite), ci mai degraba in recuperarea creditelor neperformante cesionate de alte IFN-uri. De altfel, Finopro face parte din acelasi grup de firme cu Credius.
Conform legii (OUG 52/2016), „contractele de credit, contractele de ipotecă, precum şi orice alte înscrisuri care au caracter de instrumente de garantare a respectivelor credite, încheiate la solicitarea creditorilor, nu reprezintă titluri executorii în cazul în care cesionarul este o entitate ce desfăşoară activităţi de recuperare creanţe.”
De unde putem deduce ca imprumutul dumneavoastra a fost cesionat de Credius la Finopro, nu la o firma de recuperare creante, pentru a fi recuperat mai rapid, prin poprire, fara a mai fi necesara o decizie judecatoreasca de executare silita.
Pe de alta parte, ar fi trebuit sa fiti notificat de Credius de mai multe ori, inainte de a ajunge in situatia de executare silita, si anume:
- trebuia sa fiti notificat cu privire la inregistrarea restantelor si sa vi se propuna solutii de evitare a acestora.
- trebuia sa fiti notificat cu cel putin 15 zile inainte de a fi raportat la Biroul de Credit.
- trebuia sa fiti notificat cu privire la cesionarea creditului. (Vedeti aici prevederile OUG 52/2016 privind cesiunea creditelor.)
In concluzie, sfatul meu e sa trimiteti la Credius si Finopro reclamantii in scris, prin care sa va plangeti ca nu ati fost informat in mod adecvat cu privire la procedurile de executare silita si costurile ridicate cu dobanzile si nu vi s-au propus solutii de evitare a acestora.
Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile de la Credius si Finopro, pentru a va putea ajuta in continuare sa rezolvati problema.
Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899